De Friese droom.

Vorige week vrijdag stonden wij, samen met een hoop andere lokale toppers, op ‘Kleintje zomermarkt’ in onze hometown: Bolsward. Deze markt werd georganiseerd door de Vereniging Ondernemend Bolsward en zij hadden ons ook gevraagd om mee te doen. Wij voelden ons vereerd natuurlijk en zeiden ook direct ja!

 

Lokale marktkraam.

Na dat wij ja hadden gezegd, kwam de realiteit. Het werd erg heet die week en wij konden natuurlijk niet onze producten al een week van te voren maken.

Om de hitte tegen te gaan hadden wij een koelkast en een vrieskist nodig. Die hebben weer stroom nodig. Oorspronkelijk zou er geen stroom zijn bij de kraam, dus dat was een uitdaging. Gelukkig zijn de lokale ondernemers hier in Bolsward ontzettend behulpzaam en mochten wij de stroom gebruiken van Hendriksen Fashion. Eerste uitdaging overwonnen dankzij de kracht van lokaal.

Tweede uitdaging was het bereidden van alle maaltijden vlak voor dat de markt begon. Normaal gesproken komen alle verse producten van de lokale boeren en tuinders op vrijdagmiddag bij ons. Alleen dan was de markt al in volle gang. Gelukkig konden zij ook wel op donderdag leveren. Dat is het ideale van lokaal ondernemen; de korte lijntjes. Tweede uitdaging overwonnen dankzij de kracht van lokaal.

De woensdag en donderdagochtend hebben wij alle soepen en appelmoes gemaakt en geweckt. Donderdagmiddag alvast het stoofvlees opgezet. Dat moet echt minimaal 4 uren staan pruttelen, dus het stoofvlees was pas donderdagavond klaar. Ook de chickenwings stonden al in de marinade en zijn donderdagavond op de BBQ gegaan en daarna direct ingevroren. Vrijdagochtend hebben wij de stamppotten klaargemaakt. Daarna was het  de hoogste tijd om de kraam op te bouwen. Pas op het allerlaatste moment zijn de salades klaar gemaakt. Wij waren nu helemaal klaar voor een warm dagje markt!

 

Limonadekraam.

Het zou dus een erg hete dag worden bleek al eerder die week. Daarom dachten wij natuurlijk direct aan onze koude limonades! Dat kon ook, omdat wij een koelkast bij onze kraam konden zetten. Een betere beslissing bestond er niet! Binnen no-time waren wij veranderd van marktkraam in een limonadekraam.

Een limonadekraam is voor velen het symbool van “The American Dream”, voor zover die nog bestaat. Alleen stonden wij onze dorstlessende limonades aan bijna smeltende mensen te verkopen, in het prachtige Bolsward. Één van de Friese Elfsteden! Dus het was meer “De Fryske Dream” die wij op dat moment beleefden. De limonades en siropen waren namelijk niet aan te slepen! Aan de einde van de dag bleek 85% van de omzet van de kraam uit limonades en siropen te bestaan.

Deze week loopt ook bijna elke gast van onze winkel naar buiten met een fles limonade, iced tea of siroop. De hele onderneming is een droom die uitkomt. Echter, op zo’n grote enthousiasme over 1 productsoort die wij maken. Kunnen wij maar 1 ding zeggen: ‘Wy libje de Fryske dream!’

 

Wistjijdat?

Limoenade (ja, zo spel je dat oorspronkelijk) uitgevonden is in Italiaanse ijssalons tijdens de 17e eeuw. Nadat Joseph Priestley ontdekte in 1767 hoe je koolzuurgas aan water kon toevoegen was de frisdrank geboren! In 1776 opende de Zweed Gahn de eerste frisdrankfabriek. Zijn ‘Nya Mineralvatten Fabrik’ produceerde drie flesjes per uur.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Heb je een vraag? Stuur vrijblijvend een mailtje en we komen er zo snel mogelijk op terug!

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Jacobs Kitchen Bolsward wordt online supermarkt