Dicht bij huis!

 In Blog

Een kist vol met lokale producten.

Het gebruiken van lokale ingrediënten vinden wij erg belangrijk. Maar waarom dan? Is er iets mis met groenten uit Spanje of kaas uit Duitsland? In de basis natuurlijk niet. Toch kiezen wij liever voor lokaal en dit is waarom.

Wat gebeurt er mee?

Als je de aardappelen bij de lokale boer haalt, kan jij hem tenminste vragen hoe hij voor zijn aardappelen zorgt. Wat gebruikt hij wel en wat gebruikt hij niet. Je weet ook letterlijk precies waar het vandaan komt. Dit zijn in onze ogen hele grote voordelen tegenover de groenten bij de traditionele supermarkten en groothandels halen.

Wij hebben het geluk dat, letterlijk, om de hoek van de winkel een zelfslachtende slager zit. Die kan ons altijd precies vertellen wat er met de dieren is gebeurd en wat er met het vlees is gebeurd. Dat geeft ons de zekerheid van hoge kwaliteit. Iets wat wij niet krijgen bij groothandels en supermarkten.

Economische verbetering.

De producten zijn vaak goedkoper dan bij de groothandel of supermarkt. Zeker als je kijkt naar de biologische producten. Zo is biologische kip direct bij de boer vaak meer de helft goedkoper dan in de supermarkt of bij de groothandel! Dit is een groot voordeel voor jouw eigen portemonnee. De kippenboer waar wij onze kip halen is ook nog eens antibiotica vrij! Natuurlijk is biologisch wel altijd nog duurder dan niet biologisch.

Behalve een voordeel voor jouw eigen portemonnee is het ook een voordeel voor de portemonnee van de lokale tuinders, ambachtslieden en boeren. Die krijgen namelijk een veel betere prijs van ons, dan van de supermarkten en de groothandels. Met deze hogere inkomsten kunnen zij groeien en dat vertaalt zich uiteindelijk in meer banen voor de regio. Bovendien kunnen zij dan nog beter zorgen voor hun producten.

Verbetering van milieu.

In onze vorige blog heb jij kunnen lezen wat wij doen om duurzaam te zijn. Zoveel mogelijk ingrediënten bij lokale tuinders, ambachtslieden en boeren halen is daar onderdeel van. Het is logisch dat als iets minder afstand aflegt, iets minder uitstoot heeft. Ik zal een praktijkvoorbeeld geven. Ik was laatst te gast bij iemand en die schotelde mij boontjes voor. Ik vroeg waar ze vandaan kwamen en het antwoord was, na een beetje zoeken, uit Senegal. Dat is 4.534 km verderop en ruim 9 uren vliegen. Per boot doe je er al gauw meer dan een week over. Dit is natuurlijk erg belastend voor het milieu. Maar voedselkilometers en waarmee ze worden afgelegd zijn maar 2 factoren van duurzaamheid.

Een andere, veel grotere, factor van duurzaamheid is “het productieproces”. Bij lokale tuinders kopen betekent dat je alleen kunt kopen wat in het seizoen is. Dus bij het “productieproces” worden dan ook geen kassen met veel uitstoot gebruikt. Bovendien wordt er bij de teelt heel vaak geen gebruik van kunstmest gemaakt.

 

Al met al betekent lokaal kopen in onze ogen dus dat je weet wat je eet, je geld bespaart en je het milieu bespaart. Één van onze doelen is het normaal maken van lokaal, biologisch en duurzaam kopen. Dat lukt ons alleen met jullie hulp.

 

Wistjijdat?

Boodschappen doen met de auto meer het milieu belast dan de boodschappen laten bezorgen door een vrachtwagentje van de supermarkt? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het rond de 4 liter diesel kost om een vol vrachtwagentje 5 kilo vlees te laten vervoeren over een afstand van 100.000 km. Dit is evenveel om met een personenauto rond de 60 km af te leggen.

Nog beter is om gewoon elke dag even op de fiets te stappen en alles bij de lokale tuinders, ambachtslieden en boeren te halen! ?

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Heb je een vraag? Stuur vrijblijvend een mailtje en we komen er zo snel mogelijk op terug!

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search